Input:

050 - Popravek vrednosti opreme in nadomestnih delov zaradi amortiziranja

12.7.2019, , Vir: Verlag Dashöfer

3.1.29 050 - Popravek vrednosti opreme in nadomestnih delov zaradi amortiziranja

Kristinka Vuković Sonja Kermat Urška Juršev

Na kontu 050 podjetje v dobro (v kredit) izkazuje obračunano amortizacijo opreme in nadomestnih delov. Konto 050 nam sam po sebi ne pove ničesar, pač pa ga moramo brati skupaj s kontom, kjer je evidentirana nabavna vrednost opreme in nadomestnih delov, na katero se nanaša popravek vrednosti zaradi amortiziranja. Tako ugotovimo knjigovodsko vrednost opreme oziroma nadomestnih delov, ki jo izkazujemo tudi v bilanci stanja.

Pred začetkom amortiziranja mora podjetje določiti dobo koristnosti sredstev in preostalo vrednost po poteku dobe koristnosti, ki se ne amortizira. Sredstvo se prične amortizirati prvi dan naslednjega meseca po tem, ko je usposobljeno za uporabo in se preneha amortizirati, ko je opredeljeno kot nekratkoročno sredstvo za prodajo ali uvrščeno v skupino za odtujitev ali ko se odpravi pripoznanje (kar se zgodi prej). Če se sredstvo ne uporablja več ali je izločeno iz uporabe, je treba obračunavati amortizacijo, dokler ni v celoti amortizirano (razen pri metodi proizvedenih enot).

Na ta konto se knjiži tudi amortizacija opreme in nadomestnih delov, vzetih v najem, ki

 

 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih