Input:

Investicija

8.9.2023, , Vir: Verlag DashöferČas branja: 17 minut

4.4.3 Investicija

Kristinka Vuković Sonja Kermat Urška Juršev

Definicija

Investicija ali naložba predstavlja vlaganje denarja ali kapitala v nakup dolgoročnih sredstev, torej takšnih, ki se bodo v poslovnem procesu uporabljala oziroma sodelovala daljše časovno obdobje in se pričakuje, da bodo od takšne investicije pritekale gospodarske koristi.

Novosti vezane na Ujme 2023 izvirajo iz Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 (ZIUOPZP). Dopolnitve je v članku na podlagi sprememb zakona vnesel Darko Bohte. Najdete jih takoj spodaj.

UGODNA DAVČNA OBRAVNAVA ZA UNIČENO OPREMO (20. člen ZIUOPZP)

DZ je na svoji 46. izredni seji dne 31.08.2023 sprejel interventni zakon oziroma Zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 (ZIUOPZP), ki prinaša nujne ukrepe za odpravo posledic in pomoč prizadetim v nedavnih vremenskih ujmah. Usmerjeni so v obnovo javne infrastrukture ter poenostavitev postopkov in pridobivanja dovoljenj, prinašajo pa tudi ukrepe za pomoč občinam, gospodarstvu ter prebivalcem. ZIUOPZP je bil objavljen v UL RS, številka 95 z dne 01.09.2023, kar pomeni, da je začel veljati dne 02.09.2023.

Ena izmed rešitev na finančnem in davčnem področju ZIUOPZP je tudi preprečitev, da bi bili zavezanci, ki so prizadeti zaradi poplav ali plazov, še dodatno davčno prizadeti, in sicer z izgubo že koriščene davčne olajšave na način, da se poveča davčna osnova in posledično davek v obdobju uničenja.

ZIUOPZP tako v 20. členu določa, da zavezancu po ZDDPO-2 in zavezancu po ZDoh-2, ki opravlja dejavnost in davčno osnovo ugotavlja na podlagi dejanskih prihodkov in dejanskih odhodkov, ki so mu poplava in plazovi uničili opremo, ki jo je kupil pred manj kot tremi leti in za vlaganje vanjo že uveljavljal davčno olajšavo za investiranje, ne bo treba povečati davčne osnove v višini koriščenja davčne olajšave, v obdobju uničenja. To bi namreč moral storiti po veljavnih sistemskih zakonih o obdavčenju. Dejstvo je, da zavezanci po ZDDPO-2 in zavezanci, ki opravljajo dejavnost po ZDoh-2, lahko po sistemskih zakonih o obdavčenju, med drugim, uveljavljajo olajšavo za investiranje v opremo. V členih navedenih dveh zakonov, ki urejata predmetno olajšavo (55/a člen ZDDPO-2 in 66/a člen ZDoh-2), je določena tudi zahteva, da če zavezanec odtuji opremo, za katero je izkoristil davčno olajšavo, prej kot v treh letih po letu vlaganja oziroma pred dokončnim amortiziranjem, če je to krajše od treh let, mora za znesek izkoriščene davčne olajšave povečati davčno osnovo, in sicer v letu odtujitve opreme. Za odtujitev se šteje tudi odpis oziroma odprava pripoznanja na podlagi uničenja opreme iz katerega koli razloga.

V skladu z 20. členom ZIUOPZP zavezancu po ZDDPO-2 ter zavezancu po ZDoh-2 ne glede na šesti odstavek 55/a člena ZDDPO-2 oziroma šesti odstavek 66/a člena ZDoh-2 ni treba povečati davčne osnove, če je do odtujitve opreme prišlo na podlagi uničenja zaradi poplav in plazov. Za sredstvo, za katero je bila koriščena olajšava za investiranje in je bilo uničeno zaradi posledic poplav in plazov, torej ni treba povečati davčne osnove v davčnem obračunu, tudi če je do odtujitve prišlo pred potekom 3 let.

Navedeno pomeni, da za odplavljeno osnovno sredstvo, za katerega je bila koriščena investicijska olajšava in še ni poteklo 3 leta, olajšavo ne bo potrebno vrniti.

Davčno, poslovno in računovodsko svetovanje Darko Bohte s.p.

RAČUNOVODSKI VIDIK

Vrste investicij

Investicije oziroma naložbe lahko delimo na:

a. investicije v neopredmetena dolgoročna sredstva,

b. investicije v opredmetena osnovna sredstva,

c. investicije v naložbene nepremičnine,

d. investicije v dolgoročne finančne naložbe.

Usposobljenost za uporabo

Investicija pogosto


 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih