Input:

Računovodenje in vrednotenje naložbenih nepremičnin (primeri knjiženja po SRS 2024)

25.4.2024, , Vir: Verlag DashöferČas branja: 11 minut

4.5.5.1 Računovodenje in vrednotenje naložbenih nepremičnin (primeri knjiženja po SRS 2024)

dr. Lidija Robnik

Dodatno si vidike Nepremičnin oglejte v arhivskem članku Nepremičnine.

Uvod

Naložbene nepremičnine (NN) so posedovane nepremičnine, ki prinašajo prihodke od najemnin in povečujejo vrednost dolgoročnih naložb in so opcija prodaje v prihodnosti in doseganje določenih donosov.

V kolikor del nepremičnine prinaša najemnino, drugi del se uporablja za poslovne namene, se dela obravnavata ločeno, pod pogojem, da se lahko ločeno prodata in ustrezno vrednotita v skladu z Slovenskim računovodskim standardom 6 (2024).

1. Nabava naložbene nepremične in dana v uporabo

Naložbene nepremičnine (dalje NN) podrobneje opredeljuje SRS 6. NN je nepremičnina, posedovana, da bi prinašala prihodke iz naslova najemnin ali povečevala vrednost dolgoročne naložbe.

Slovenski računovodski standardi 2024 so bili objavljeni v Uradnem listu Republike Slovenije številka 129, ki je bil izdan na dan 20.12.2023 in veljajo 1.1.2024. Za dostop do besedila predpisa kliknite na oznako: 3897/2023 Ur.l.RS .

NN so zemljišča, nepremičnine (zgradbe), ki jih organizacija ne uporablja za svojo osnovno dejavnost. Nima jih namena prodati vendar jih da v najem (kratkoročen, dolgoročen) in ustvarja prihodke iz naslova najemnin (konto 765). Nabavljene nepremičnine (zgradbe) in zemljišča, ki so že uporabljene (nabavljene, izdelane) in organizacija ugotovi, da jih več ne bo uporabila (za določeno obdobje bo posedovana, da bi prinašala prihodke iz naslova najemnin ali povečevala vrednost dolgoročne naložbe), se preknjižijo med naložbene nepremičnine (iz skupine 02 v skupino 01).

Med NN sodijo:

a) zemljišča in nepremičnine, posedovane za povečevanje vrednosti dolgoročne naložbe in ne za prodajo v bližnji prihodnosti v rednem poslovanju;

b) zemljišča in nepremičnine, ki so nabavljene ali zgrajene in so dane na zalogo, ker še niso opredeljene nadaljnje gospodarske koristi.

NN so posedovane nepremičnine, ki bodo prinašale prihodke od najemnin (lastnikov) in povečevale vrednost dolgoročnih naložb (lastnikom) in za prodajo v bližnji prihodnosti v rednem poslovanju (prihodke ali odhodke).

Po SRS 6 (2024) se NN razdeli na:

  • zemljišča, za katere ni določena prihodnja uporaba,

  • nepremičnine v lasti ali finančnem


 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih