Input:

Računovodsko evidentiranje državnih pomoči

27.9.2023, , Vir: Verlag DashöferČas branja: 8 minut

2.1.60 Računovodsko evidentiranje državnih pomoči

Marija Tomc Muc, preizkušena računovodkinja in davčnica

Državne pomoči obravnava Slovenski računovodski standard (SRS) 11.35, ki državne podpore definira kot zneske, ki jih organizacija dobi od države ali lokalne skupnosti neposredno iz proračuna, prek organov državne ali lokalne skupnosti, oziroma prek drugih uporabnikov proračunskih sredstev za določene namene. Imenujejo se lahko tudi dotacije, oziroma subvencije.

V skladu s SRS 11.35 pa državne pomoči niso zneski, ki so pridobljeni v poslih med izplačevalci javnih sredstev in organizacijo in ki jih ni mogoče razlikovati od njenih običajnih komercialnih poslov.

Državna podpora se v računovodskih razvidih ne pripozna, dokler ni sprejemljivega zagotovila, da bo organizacija izpolnila predvidene pogoje in da bo državna pomoč tudi prejeta. Pogojne državne podpore, tudi če so sredstva že prejeta, se pripoznajo med poslovnimi prihodki samo, kadar so izpolnjeni pogoji v zvezi z njimi.

Odloženi prihodki iz naslova dobljenih državnih pomoči za pridobitev opredmetenih osnovnih sredstev in neopredmetenih dolgoročnih sredstev se porabljajo s prenašanjem med poslovne prihodke v skladu z obračunano amortizacijo. Odloženi prihodki iz naslova prejetih državnih podpor za pokrivanje drugih stroškov se porabijo s prenašanjem med poslovne prihodke skladno s pokrivanjem stroškov, za katere so bile podpore prejete (SRS 11).

Državne pomoči obravnava tudi mednarodni računovodski standard 20 (MRS 20), ki jih opredeljuje kot pomoč v obliki prenosa sredstev na podjetje v zameno za


 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih