Input:

SRS 2024

18.12.2023, , Vir: Verlag DashöferČas branja: 6 minut

2.1.62 SRS 2024

Dr. Lidija Robnik

Glejte tudi:

Spremembe SRS in bilanca stanja 2024

Spremenjeni in novi SRS in izkaz poslovnega izida 2024

Zakon o gospodarskih družbah (dalje ZGD-1) določa v 54. členu splošna pravila vodenja  računovodstva. V skladu z navedenim ne smejo biti v nasprotju z ZGD-1 in drugimi zakoni, ki urejajo pravila o računovodstvu organizacij, ter predpisi, izdanimi na njihovi podlagi. Poleg tega morajo SRS povzemati vsebino Direktive 2013/34/EU in v zasnovi ne smejo biti v nasprotju z Mednarodnimi standardi računovodskega poročanja (dalje MSRP).

SRS 2024 so četrtič prenovljeni in temeljijo na ZGD-1 in določajo strokovna pravila računovodstva ter dopolnjujejo in podrobneje opredeljujejo zakonske določbe in opredelitve.

So pravila računovodske stroke, ki zakonsko določena temeljna pravila in zahteve računovodstva, razčlenjujejo, pojasnjujejo in določajo način uporabe. SRS so izvirna združitev domače računovodske teorije z mednarodnimi zahtevami

V razdobju od začetke uporabe zbirke SRS 2016 do leta 2024 je sprejetih kar nekaj sprememb MSRP, ki so vključene in upoštevane v SRS 2024. Vendar kljub dopolnitvam SRS še vedno niso (nikoli ne bodo) v celoti usklajeni z MSRP.  

Spremembe SRS 2024

Komisija za slovenske računovodske standarde je sledila načelu, da so SRS namenjeni manjšim organizacijam z


 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih