Input:

Obveznosti za obresti (primeri knjiženja po SRS 2024)

10.6.2024, , Vir: Verlag DashöferČas branja: 8 minut

4.5.9.2 Obveznosti za obresti (primeri knjiženja po SRS 2024)

Mag. Darinka Meško

Dodatno si vidike obresti si oglejte v članku Posojila

Poslovni dolgovi so predvsem dolgovi do dobaviteljev, ki vnašajo v organizacijo prvine, potrebne pri ustvarjanju proizvodov in opravljanju storitev. Gre za obveznosti iz naslova odloga plačila v razumnem roku, ki velja za dejavnost. V kolikor prihaja do zamud pri plačilu, dobavitelji kupcu obračunajo obresti. Tako med poslovne dolgove štejejo tudi obveznosti za obresti v zvezi s poslovnimi dolgovi in obveznosti iz naslova posojil dobaviteljev.

Pogoj za pripoznanje obveznosti iz naslova obresti je, da je bil pripoznan prvotni dolg kot obveznost in je zanj verjetno, da se bodo zaradi njegove poravnave zmanjšali dejavniki (denarna sredstva), ki omogočajo gospodarske koristi in je znesek za njegovo poravnavo mogoče zanesljivo izmeriti. Osnova za pripoznanje dolga so poslovni dogodki, katerih učinek se pripozna v knjigovodskih listinah (prejetih računih, pogodbah ali drugih pravnih aktih). V primeru nepravočasnega plačila dobavitelj zaračuna obresti, ki predstavljajo ceno izposojenega denarja in se plačajo dobavitelju za nepravočasno izpolnitev denarne obveznosti. Predstavljajo prihodek posojilodajalca in strošek oziroma odhodek posojilojemalca v primeru posojil oziroma v primeru odškodnine za nepravočasno plačilo dolga upniku, prihodek upnika in odhodek dolžnika.

Zakon o predpisani obrestni meri zamudnih obresti (ZPOMZO-1) predpisuje letno obrestno mero, po kateri se obrestujejo denarne obveznosti od dneva nastanka dolžnikove zamude do dneva plačila. Predpisana obrestna mera zamudnih obresti se ne uporablja, če se tako dogovorita upnik in dolžnik. Pogodbeni stranki se lahko dogovorita, da mora dolžnik za obdobje od nastanka denarne obveznosti do njene zapadlosti


 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih