Input:

Popravki davčnega obračuna (primeri knjiženja po SRS 2024)

2.4.2024, , Vir: Verlag DashöferČas branja: 13 minut

4.5.4.2 Popravki davčnega obračuna (primeri knjiženja po SRS 2024)

Lidija Gošnjak, davčna svetovalka z licenco ZDSS

Dodatno si vidike popravka davčnega obračuna oglejte v arhivskem članku Napaka.

Verjetno nihče izmed nas ne pozna osebe, ki po oddaji davčnega obračuna ne bi vsaj enkrat do sedaj naredila popravek odloženega davčnega obračuna. Različni dejavniki, tako subjektivni kot objektivni, včasih lahko privedejo do zamude pri oddaji davčnega obračuna. Napake se dogajajo in so neizogibne, a za njihovo odpravo obstajajo rešitve, kako jih popraviti. Zakonodaja na področju popravkov napak ni nova, vendar se vedno znova pojavlja novih vprašanj ter pravilnost uporabe posamezne rešitve za popravke le-teh.

Pomembno je, da smo seznanjeni z veljavnimi postopki in predpisi, da lahko napake pravočasno in učinkovito popravimo ter se izognemo morebitnim neprijetnostim s strani davčnih organov.

Popravek davčnega obračuna pa ima najpogosteje, vedno poleg davčne, tudi računovodsko posledico, saj napake pogosteje vplivajo na prihodke in odhodke v poslovnih knjigah in računovodskih izkazih. Kako torej napako popravimo in kako postopamo? Popravek napake je odvisen od naslednjih dveh dejavnikov: kakšna je (ne)pomembnost napake in kdaj je napako ugotovil oz. kdaj bo izvedel popravek le te.

Kako napako popraviti določa 5. točka okvira SRS Spremembe računovodskih ocen, spremembe računovodskih umeritev in popravki napak in/ali 5. člen MRS 8 Računovodske usmeritve, spremembe računovodskih ocen in napake. Najprej moramo ugotoviti ali je napaka pomembna za pošten prikaz finančnega položaja in uspešnosti poslovanja v luči bralca izkazov, ki so lahko tako notranji kot zunanji uporabniki informacij. Pomembna napaka je takrat, kadar bi nepopravljena lahko vplivala na gospodarske odločitve, ki jih sprejemajo bralci in uporabniki računovodskih izkazov.

Pomembnost napake je torej odvisna od velikosti posamezne postavke, od njene opustitve ali napačne predstavitve. Napaka je pomembna, ko lahko njena opustitev ali napačna predstavitev vpliva na poslovne odločitve uporabnikov računovodskih izkazov. Podjetje oz. pravni subjekt navadno oceni kateri so tisti zneski in postavke, ki so pomembni ter le-te zapiše (kot absolutne ali relativne) v interni akt, najpogosteje v Pravilnik o računovodstvu.

Pomembne napake iz preteklih obdobij, torej tiste, ki so nastale v že poročanih računovodskih izkazih, se popravijo v prvih objavljenih računovodskih izkazih po odkritju napake. Popravek se izvede tako, kot da do


 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih