Input:

Štipendija

24.2.2024, , Vir: Verlag DashöferČas branja: 16 minut

4.7.9 Štipendija

Kristinka Vuković Sonja Kermat Urška Juršev, Boštjan J. Turk

Štipendija je denarna pomoč za šolanje, bodisi iz javnih ali zasebnih sredstev. Da ravnanje z njo poteka skladno, je potrebno upoštevati pravni red, ki je predstavljen v PRAVNEM VIDIKU članka. Temu sledi DAVČNI VIDIK, poslovni dogodek plačila štipendije pa je prikazan v PRIMERIH KNJIŽENJ.

Novosti vezane na PRAVNI VIDIK izvirajo iz sprememba Zakona o štipendiranju Uradni list 122/2023, dopolnitve v članek v skladu s spremembo zakona je vnesel Boštjan J. Turk. Najdete jih pod PRAVNI VIDIK in so označene z grafičnim znakom za opozorilo (!).

Definicija

Štipendija je denarna pomoč za šolanje, ki jo podeljuje država, podjetje, družbe, skladi in druge organizacije dijakom srednjih šol, študentom višjih in visokih šol, fakultet, akademij ter študentom podiplomskega magistrskega in doktorskega študija doma in v tujini. Temeljna oblika štipendiranja je kadrovsko štipendiranje dijakov in študentov. Kadrovske štipendije podeljujejo organizacije in delodajalci skladno s svojimi kadrovskimi potrebami.

PRAVNI VIDIK

Področje štipendiranja v Sloveniji ureja Zakon o štipendiranju (ZŠtip -1 ,Ur.l. RS št. 56/2013 z dne 2.7.2013), ki v 8. in 12. členu določa, da se kadrovska štipendija lahko dodeli državljanom Republike Slovenije (pa tudi drugim osebam naštetim v 12. členu zakona), ki ob prvem vpisu v prvi letnik poklicne oziroma srednje šole niso starejši od 22 let, ter upravičenci, ki ob prvem vpisu v prvi letnik višješolskega ali visokošolskega izobraževanja oziroma ob prvem vpisu na prvo, drugo ali tretjo stopnjo izobraževanja niso starejši od 27 let, in v Republiki Sloveniji ali tujini niso:

- v delovnem razmerju oziroma ne opravljajo samostojne registrirane dejavnosti,

- niso vpisani v evidenco brezposelnih oseb pri pristojnem organu,

- poslovodne osebe gospodarskih družb ali direktorji zasebnih zavodov.

Kadrovske štipendije delodajalci dodeljujejo upravičencem, ki izpolnjujejo splošne pogoje, določene v splošnih aktih delodajalca.

Pravni akt, ki ureja razmerja med podjetjem in štipendistom, je pogodba o štipendiranju, ki je običajno sklenjena v pisni obliki in ureja medsebojne pravice in obveznosti štipendista in podjetja. Takšna pogodba običajno zajema naslednja določila:

- trajanje pogodbe,

- vrsto študija in trajanje študija,

- višino štipendije,

- obveznosti štipendista (opravljanje izpitov, predložitev potrdil o šolanju in opravljenih izpitih, opravljanje prakse, minimalni čas sklenitve delovnega razmerja v podjetju),

- pravice in obveznosti štipendista v primeru prekinitve pogodbe v primeru, če le to odpove štipendist ali če jo odpove podjetje,

- obveznosti štipendista do podjetja, če prekine študij in podobno.

SPREMEMBA ZAKONA O ŠTIPENDIRANJU

Državni zbor je 24. novembra 2023 sprejel novelo Zakona o štipendiranju (ZŠtip-1C), ki je stopila v veljavo 21. decembra 2023. Novosti so se pričele uporabljati od 1. januarja 2024 dalje glede višin štipendij, od šolskega leta 2024/2025 dalje pa bodo le-te veljale tudi na področjih združljivosti z Zoisovimi štipendijami ter štipendij AD futura.

Spremembe tako v glavnem vključujejo ohranitev višin državne štipendije do 1.1.2024, možnost sočasnega prejemanja državne in Zoisove štipendije od šolskega leta 2024/25 naprej, izključitev dodatka za uspeh pri prejemu obeh štipendij, ter enkratno upravičenje do dodatkov za bivanje in posebne potrebe.

Vse odobrene državne štipendije za leto 2023/24 bodo posodobljene po 1. januarju 2024, brez potrebe po novih vlogah. Novela omogoča dijakom in študentom iz


 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih